Козунаци 2024

  • 23 897
  • 483
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 11 725
А някой да ми обясни как точно се киснат стафидите? И после мокри ли се слагат в козунака?
От предната вечер ги натопявам в ром, след това ги подсушавам в дом. хартия и ги ползвам

# 256
  • In transit
  • Мнения: 11 892
бибибон, имай предвид, че долния реотан сам по себе си е доста слаб. За самостоятелно печене само с него трябва да си много сигурна, че ще ти се получи, т.е да си го пробвала преди и да си го загряла двойно по-дълго време отколкото стандартно загрява фурната.
Следващият път ги изпечи с горен и долен реотан, както е писала Морена. Може и фурната ти да пече по-слабо, но ако на 170С с горен и долен реотан се изпече за около 30 минути до златисто, значи е ок.

# 257
  • Мнения: 2 849
Половината вече изчезна още не изстинал напълно. Grinning



# 258
  • Мнения: 13 574
Тази година няма да меся козунаци, но си похапвам виртуално от вашите. Браво момичета.

# 259
  • Мнения: 189
На фона на всички детайли, които успях да объркам, искам да изкажа огромни благодарности от цялото се сърце на всички момичета в темата, защото от всеки пост и съвет взех по нещо. Е, на вкус това бяха козунаците, които преследвам от години - леки, въздушни, тънка хрупкава коричка, нежни конци.
А някой рискувал ли е да пробва 7 гр суха Мая на цял кг брашно? Утре ме чака нова доза, а не искам да втасва прекалено бързо

# 260
  • София
  • Мнения: 11 725
На фона на всички детайли, които успях да объркам, искам да изкажа огромни благодарности от цялото се сърце на всички момичета в темата, защото от всеки пост и съвет взех по нещо. Е, на вкус това бяха козунаците, които преследвам от години - леки, въздушни, тънка хрупкава коричка, нежни конци.
А някой рискувал ли е да пробва 7 гр суха Мая на цял кг брашно? Утре ме чака нова доза, а не искам да втасва прекалено бързо
Да! Но ти трябва търпение докато втаса, най-добре е да го приготвиш и оставиш в хладилника за 1 нощ да втасва бавно и готово.

# 261
  • Мнения: 231
А 14 гр. суха мая на 1 кг. брашно, цяла нощ в хладилник дали ще се получи? Ще превтаса ли? Брашното ще ми е 13 гр. протеин. Мисля по рецепта на Морена да е.

# 262
  • Sofia
  • Мнения: 21 690
А 14 гр. суха мая на 1 кг. брашно, цяла нощ в хладилник дали ще се получи? Ще превтаса ли? Брашното ще ми е 13 гр. протеин. Мисля по рецепта на Морена да е.
Аз понеже не работя със суха мая, 14г такава  е = на 42г(кубче) жива мая.  Та значи много е.  
Аз ползвах 30г  жива за 1кг,  което е  10г суха.

Последна редакция: пн, 29 апр 2024, 12:20 от Morena

# 263
  • Мнения: 6 914
Морена, първо трябва да вметна, че съм пишман готвачка, тоест нищо не разбирам. Реших да пробвам твоята рецепта с трите втасвания и тестото остана доста меко и леко шуплесто. Ако трябва да предположа според мен брашното не беше достатъчно, но може ли да има и друга причина?
Използвах суха мая, направих стартер, после месих в хлебопекарната и голямото чудене беше в какъв ред да сложа продуктите, но накрая все пак сложих първо мокрите, после стартера и накрая брашното.

# 264
  • Sofia
  • Мнения: 21 690
Морена, първо трябва да вметна, че съм пишман готвачка, тоест нищо не разбирам. Реших да пробвам твоята рецепта с трите втасвания и тестото остана доста меко и леко шуплесто. Ако трябва да предположа според мен брашното не беше достатъчно, но може ли да има и друга причина?
Използвах суха мая, направих стартер, после месих в хлебопекарната и голямото чудене беше в какъв ред да сложа продуктите, но накрая все пак сложих първо мокрите, после стартера и накрая брашното.
Принципа на хлебопекарната се следва - първо мокрите и стартера, после брашното.
Дори в плантерния така  действам.  
Относно това, че е меко било тестото, не добави ли още малко брашно, както съм писала до 100тина грама? Може яйцата ти да са били повечко на грамаж.  Брашното ти какво беше, ако  било с по-малко протеин, може да му е повече мазнината.
Шуплесто е било тестото (имаш предвид на мехурчета ли?) или печивото?  
Може би пробвай за начинаещи рецептата - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 265
  • Мнения: 3 375
Морена дали няма грешка в поста ти за маята?

# 266
  • Sofia
  • Мнения: 21 690
Морена дали няма грешка в поста ти за маята?
Благодаря, права си, редактирах. Simple Smile

# 267
  • Мнения: 6 914
Морена, грешката ми беше, че имах много работа, само бухнах всичко в машината и изобщо не погледнах докато не свърши втасването. Да, следващия път ще гледам и ще добавям брашно своевременно, просто се чудя да няма и нещо друго, че да спестя още опити Smile
За тестото имах предвид, че ми стои леко шуплесто едно такова, просто не е гладко. Иначе си се изпече добре. Даже преди малко ядох от съботния и смея да кажа, че е все още супер мек и хубав.
Намерих една снимка:
Скрит текст:

# 268
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 234
Принципа на хлебопекарната се следва - първо мокрите и стартера, после брашното.
На коя хлебопекарна? На моята е обратното, първо сухите. Трябва да се чете книжката.

# 269
  • Sofia
  • Мнения: 21 690
Мислех че всички са първо с мокрите, не очаквах да има два варианта... още повече, че първо с мокрите е по удачно според мен. Пробвах и двата при планетарния и определено споменатия вариант печели.

Общи условия

Активация на акаунт