Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 9 883
  • 352
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 114
Поканихте ли вече коледния дух в своя дом? Разкажете ни дали обичате празника и как обичайно се подготвяте за него. Готови ли сте с всички подаръци и празничната украса?
Духът на коледа се усеща вкъщи още от първия ден на месец Декември.
Това е любимият празник на мен и семейството ми. Всички заедно украсяваме елхата, като най- малкия член на семейството ни слага коледната звезда на върха. Вкъщи ухае на портокали и канела не само от свещи, но и от коледни сладкиши, които си изпичаме. Приготвяме подаръци и картички на всички наши близки, които са внимателно избрани за да бъдат истински щастливи на празника ❤️

# 301
  • Мнения: 4 081
Да, всички много го обичаме, а украсата я подготвихме преди месец Simple Smile

# 302
  • Мнения: 2 767
Готова съм. Украсено е вкъщи и съм приготвила подаръци за семейството.
Напазарувахме и за празниците.

# 303
  • Мнения: 140
Елхата вече е украсена! Лампичките светят навсякъде! Всички подаръци са купени. Още не са опаковани.
Сладките с масло Президент са готови!

Сладкиш с банани и шоколад

2 ч.ч. брашно
 1 ч.ч. захар
 1 ч.л. бакпулвер
 3 бр. банани
100г сметана
125 г масло Президент
 2 ванилии
3 бр. яйца
100 г шоколад
 пудра захар
Намазваме стените и дъното на правоъгълна тавичка. В купа смесваме брашното, захарта и бакпулвера. Добавяме намачканите на пюре банани, сметаната, размекнатото масло и ванилиите. Разбиваме с миксер до еднородна смес и тогава добавяме яйцата. Разбиваме още 1-2 минути. Добавяме натрошения на парченца шоколад. Сипваме сместа в подготвената форма и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Обръщаме готовия сладкиш върху решетка. Щом изстине напълно, наръсваме с пудра захар.

# 304
  • Мнения: 166
Още от първи декември сме поканили коледния дух вкъщи. Коледа специален празник за нас . Обичаме Коледа , вълнуваме се . Всяка година купуваме по нещо ново за Коледа , с което да украсим дома. Готови сме с коледните подаръци, остава само да ги опаковаме и надпишем .

# 305
  • Пловдив
  • Мнения: 6 659
Днес финализирахме подготовката за Коледа с традиционната джинджифилова къщичка.
Оставих двете хобитчета да се вихрят, а аз само снимах Heart Част от бонбоните бяха изядени, част от айсинга - повече в устите и по масата, кокосовите стърготини изобщо не стигнаха до къщичката и след това близо 2 часа чистих трапезарията и кухнята, но си заслужаваше,заради смеха, който се чуваше с часове Heart

# 306
  • Мнения: 7 314
Всичко е готово за празниците! Чакаме с нетърпение подаръците!

# 307
  • до морето
  • Мнения: 2 332
Украсата е сложена от края на ноември, подаръците вече са раздадени. Питата от тази вечер


брашно - 1 кг
мая - 1 кубче
кисело мляко - 1 ч.ч.
яйца - 3 броя + 1 белтък + 1 жълтък за намазване
олио - 5 с.л.
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
масло - 100 г

# 308
  • Мнения: 754
Най-лесните палачинки на света - Три-Две-Едно:
3 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно

У дома добавяме ванилия и качествено масло, разбира се 😊 тази пропорция  няма грешка 😊

# 309
  • Мнения: 1 972
Всички подаръци подготвих и поднесох навреме. Украсата тази година е скромна, но симпатична.

# 310
  • Мнения: 11 769
Честито Рождество Христово! Честита Коледа! 🙂
Освен Бъдни вечер и Коледа имаме и рожденици. Направих и две торти.
Едната с домашни бишкоти, крем от дулсе де лече, млечна сметана, желатин, ванилия и втори крем от течен шоколад с млечна сметана. Тортата е глазирана с тъмен шоколад с краве масло. Бишкотите са сиропирани в прясно мляко, тъмен ром, кафява захар и ванилия.

А втората торта е с какаови блатове, течен шоколад и същия крем с дулсе де лече, млечна сметана, желатин и ванилия и глазура от тъмен шоколад с краве масло.
Бишкотите за една торта правя с 6 яйца
220 г. захар (желателно е да е с фини кристали)
240 г. брашно
2 ч. л. ванилов есктракт (ванилова захар)
30 г. пудра захар за поръсване

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две отделни купи. Разделя се захарта на две в двете купи. Ванилията се добавя към жълтъците.
Първо се разбиват белтъците на пухкава смес за около 5 минути. След това се разбиват жълтъците до побеляване.
Смесват се като към белтъците на 2-3 пъти се добавят жълтъците и сместа се разбърква в една посока с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре сместа. Добавя се брашното по същия начин, на два, три пъти, като се загребва и обръща сместа.

Фурната се загрява на 180 градуса.
Сместа за бишкотите се слага в пош без накрайник и се шприцоват бишкоти в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Поръсват се с пудра захар. Всяка тава се пече по около 10-12 минути.
Изваждат се бишкотите. Оставят се да се стегнат леко в тавата за около 5 минути и се отлепват внимателно.

За крема с дулсе де лече:
1 ч. л. желатин се смесва с 20 мл студена вода в огнеупорна купичка и се оставя да набъбне.
На котлона се слага съд с малко вода на умерена температура да се загрее водата. Поставя се купипката с желатин, да се разтвори и втечни. Отдолу водата не трябвя да завира. В момента в който желатинът се втечни се сваля съда от котлона.
С миксер се разбива добре охладената сметана 200 мл за около 1 минута. Добавя се дулсе де лече 1 консерва (397 г) и ванилия и се разбива за още минута на максимална мощност. Внимавайте, да не я пребиете и да избие маслото. Разбивайте кратко, докато леко се сгъсти. При непрекъснато разбиване добавете желатина и разбийте за секунди, докато се смеси.

За шоколадовия крем се разбива млечна сметана с течен шоколад в съотношение 1:1. Не повече, за да не пресечем сметаната. 200 мл сметана (добре охладена) и 200 г течен шоколад.

Бишкотената торта е сглобена, като всяка бишкота се потапя в смес от мляко, ром, кафява захар и ванилия, намазва се с крем и се слепва към нея друга бишкота. Подреждат се в кръг с диаметър 22 см.
Отгоре бишкотите се подреждат легнали, като се потапят в сместа с прясно мляко. Отгоре пак се намазват с останал крем и се слага трети ред бишкоти. Тортата може да се стегне с ринг и да се охлади 3 часа.
Рингът се маха и тортата се украсява като се залива с 200 г тъмен шоколад разтопен заедно с 40 г краве масло в огнеупорна купа, над вряща вода.
Поръсва се със захарна декорация и се оставя да се охлади извън хладилник (на хладно място) за около 30 - 40 минути, след което се премества в хладилника.

За втората торта се правят блатове.
180г брашно
120г захар
100г кафява захар
40г какао
8г сода бикарбонат
8г бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180 градуса.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.Сместа е сравнително течна. Именно на това се дължи сочността на блата след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес разделяме на 3 части и изпичаме на 3 пъти в тава с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене и намазана с мазнина. Всеки блат печем по 15 минути. Изваждаме и заедно с хартията преместваме на решетка да се охлади.
Охладените блатове сглобяваме в торта като намазваме блат със 100 г. течен шоколад, върху него намазваме 1/2 крем със сметана и дулсе де лече, поставяме втори блат, намазваме със 100 г шоколад и 1/2 крем и отгоре поставяме третия блат.
Тортата заливаме с разтопен 200 г тъмен шоколад с 40 г краве масло, в огнеупорна купа над вряща вода. Украсяваме със захарни декорации. Охлаждаме 30 мин извън хладилника, а след това в хладилник, поне 4-5 часа преди сервиране.
Блатовете са сочни. Тортата няма нужда от сиропиране.




На Бъдни вечер в семейството не постим. Това е нашата трапеза, на която имаше руска и бобена салата, лозови и зелеви сарми, капама, мезета, питка, ошав, плодове и дребни сладки.




Коледната питка, която свекърва ми прави всяка година

 1 равна с.л. суха мая
* 1 ч.ч. хладка вода (200 мл)
* 1/2 с.л. захар
* 80 мл олио
* 40 мл оцет
* 1 к.л. хлебна сода
* щипка сол
* брашно около 500 грама

Тесто за фигурките:
Към 100 мл вода се добавя брашно, с ръце се размесва, докато се оформи тесто. С това тесто се моделират фигурките върху питката.
Маята и захарта се разтварят във водата. Брашното се оформя на кладенче, изсипва се маята, прибавя се солта, олиото и оцета, в който е разтворена содата. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с мазнина тавичка. Когато удвои обема си се премесва наново и се разстила в намазана с масло или олио тава за печене с диаметър 30 см. Украсява се с фитилчета или фигурки от тестото с вода и брашно, оставя се да втаса, около 30 мин, намазва се с олио питката /без фигурките/ и се пече в загрята на 180 градуса фурна, около 30 мин, като при нужда, за да не изгори се покрива с лист алуминиево фолио. Питката се проверява дали е готова, когато в центъра и се забоде клечка и излезе суха.

И добруджанската питка на майка ми.

Прави се с яйца, кисело мляко, мая, сол, захар, вода, краве масло за намазване на корите.
Пълнежът е само сирене или сирене с яйца.
Всеки път я прави различно, но съставките за тази питка са:
2 белтъка, 2 яйца, чаша кисело мляко, 200 мл топла вода, 1 кубче мая, 1 с. л. сол, 1 ч. л. захар, около 1,300 кг брашно.
400 г сирвне6за пълнеж
150 г меко краве масло
2 жълтъка смесени с оцет или кисело мляко за намазване на питката.
Маята активира в топла вода със захарта и малко брашно. Когато маята втаса в тава пресява брашното, прави кладенче в средата. Изсипва маята, добавя яйца, кисело мляко, сол и замесва тесто. Оформя на топка и оставя да втаса поне час на топло. Тестото разделя на три части и разточва три кори.
Намазва първата кора с меко масло. Отгоре слага другата кора и отново намазва с масло. Слага третата кора върху тях, намазва с масло и разрязва като торта разточените кори. Изтънява с точилка всяко парче. Слага щедро сирене и навива на кифлички.
Подрежда в кръг в намаслена тава, или покрита с хартия за печене. Запълва и средата с кифлички, а понякога за среда отделя от тестото предварително и оформя топка и от три фитила плитка, която увива около топката. Така питка се получава слънце.
Питката покрива с кърпа и оставя да втасва поне час. Втасалата питка намазва с разбитите жълтъци с оцет или 1 лъжица кисело мляко.
Питката пече на 180 градуса за 40 минути на второ ниво на фурната от долу нагоре.

Последна редакция: вт, 26 дек 2023, 07:24 от Merelenda

# 311
  • Мнения: 365



Коледна Питка с много масло:
3 яйца
2с.л кисело мляко,
200мл. прясно мляко
1ч.л сол
1чл.захар
мая-7гр
2с.л олио
Замесва се меко тесто и като се оформя се     слага 100 гр. масло .
Става уникално вкусна

# 312
  • Мнения: 940
Подаръци са опаковани,  украсата на дома е готова , менюто за всеки един празник е подготвено . Най-вълшебните дни  в годината!

# 313
  • Мнения: 940
Баклавички- пънчета
1 пакет кори за баница
1ч захар
масло
1чаша натрошени орехи
Корите по 3 броя /с наръсените орехи върху най- горната кора/ навивам но руло и разрязвам на малки пънчета, които редя в тавичка. След изпичане оставам да изстине напълно.
Захарта, маслото и 1,5 чаша вода завират. Сиропирам.

Последна редакция: вт, 26 дек 2023, 10:22 от Марги Атанасова

# 314
  • Мнения: 1 148
Всички си получихме подаръците. Трапезата е богата. Украсата - вълшебна. Сърцата ни - пълни с любов. Весели празници на всички! 🎄🔔🍾

Общи условия

Активация на акаунт