Споделям с вас три актуални за сезона рецепти, като две от тях съм пробвала лично. Оказва се, че пестил може да се направи с всякакъв плод – от малини до дюли.
Пестил от смокини
Продукти:
За всеки 1 кг изчистени и нарязани смокини
100 – 200 г захар ( зависи от вашия вкус)
1/4 ч. л. лимонена киселина
Обелете смокините и ги нарежете на парчета в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта и ги оставете за няколко часа да пуснат сок. Вода не се добавя.
Ако смокините са много сладки и не искате да слагате захар, налейте на дъното на съда 1 чаша вода.
Тенджерата се поставя на котлона. Оставете сливите да врат 5 – 10 минути и пасирайте до гладко пюре. Добавете лимонената киселина и варете на слаб огън до сгъстяване.
Застелете тавичките на сушилнята с предварително изрязана по техните размери хартия за печене и разстелете пюрето. Сушете на 65 – 70 градуса, докато пестилът престане да лепне. (Приблизително 12 – 13 часа.) Трябва да се получи мека, еластнична маса, която разрязвате на парчета по желание – квадратчета, триъгълници, лентички, които се навиват на стегнато руло…
Пестилът се съхранява в кутии между парчета хартия за печене в хладилник или на стайна температура.
Пестил от сливи и орехи
Продукти:
1 – 2 кг сини сливи
1 – 2 ч.ч. орехови ядки
захар на вкус
1/4 ч.л. лимонена киселина
Почистете от костилките 1 – 2 кг добре узрели сини сливи и ги посипете със захар на вкус за няколко часа. Ако сливите са много сладки, може и без захар. Разбърквайте от време на време, докато захарта се стопи и си пуснат сока. Сварете ги в дълбока тенждера, пасирайте и към тях добавете смлени на ситно орехи. Варете, докато пюрете се сгъсти и го разстелете върху тавичките на сушилнята, покрити с хартия за печене. Сушете на 70 градуса, докато получите суха и еластична маса.
Нарежете пестила на парчета и го наредете в кутии между парчета хартия за печене. Съхранявайте в хладилник или на стайна температура.
Може да прибавите какао към пюрето от сливи и ще получите много вкусен и здравословен „шоколад“.
Пестил от ябълки
Продукти:
1 – 2 кг ябълки
1 – 2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела (по желание)
1/4 ч.л. лимонена киселина
Нарежете ябълките на парчета и ги сложете в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта, добавете водата и сложете да врат на слаб огън, докато плодовете се разварят. Пасирайте до гладко пюре и продължете да варите до сгъстяване с пръчката канела.
Разстелете пюрето върху покритите с хартия за печене тавички на сушилнята. Сушете на 60 – 70 градуса, докато престане да лепне и стане меко и еластично. Нарежете на форми по желание и съхранявайте в кутии между парчета хартия за печене.
Ако нямате сушилня, можете да изсушите пестила във фурната на тънък слой в тава, покрита с хартия за печене. Сушете на 70 – 80 градуса, като оставите вратичката на фурната открехната.
Пестилът е готов, когато започне да се отделя от хартията.
По тази технология можете да си направите пестил и от други плодове: кайсии, праскови, дренки, дюли, круши и т.н.