Агрокалендар по видове куртури
оперативна растителна защита НСРЗ
Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зеленчу … ;оранжерии - НСРЗ
техники за вертикално градинарство
Изчисляване на сеитбена дата по последните пролетни слани
Ориентировъчни последни пролетни слани
Как да защитим растенията без химия
БИОСТИМУЛАТОРИ, ОРГАНИЧНИ И ОРГАНО-МИНЕРАЛНИ ТОРОВЕ
Чудодейни съвети - зеленчуковата градина
съвети на Амика и ЗаСлон
3а черните мухички по доматите
за миризливките
пост 6: https://www.bg-mamma.com/?topic=1234217
пост 243: https://www.bg-mamma.com/?topic=1124386.240
пост 301: https://www.bg-mamma.com/?topic=1124386.300
за алтернария:
1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. зехтин (не просто растително масло), 1 с.л. течен сапун "Фрош" (това е по-екологично от обикновено веро за миене на чинии), 4 литра вода.Първо се разбиват на емулсия (с пръсти) содата, зехтина и течния сапун, след това постепенно се добавя водата.
РАСТИТЕЛНО-ЗАЩИТНИ ОПЕРАЦИИ ПО ЯБЪЛКИТЕ – МАКСИМАЛНО ЕКО-БИО НА … ЕНИЯ ЗА ДОГОДИНА.
Големият ни успех беше борбата с щитоносните въшки
Февруари
10-20: моркови, магданоз, репички и грах; засаждане на лук, летен чесън и зимен лук (батун).
20-28: моркови, магданоз, репички, грах и спанак; засаждане на летен чесън, зимен лук (батун) и хрян.
Март
1-10: моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и копър; засаждане на арпаджик, летен чесън и лук рязанец.
10-20: моркови, магданоз, репички, салата, спанак, киселец, копър и грах; засаждане на лук и ранни картофи.
20-31: летни репички, спанак, киселец, копър; засаждане на ранни картофи.
Април
1-10: летни репички, тиквички, спанак, киселец и копър; засаждане на ранни картофи.
10-20: летни репички, тиквички, тикви, пъпеши, дини, домати, спанак, захарна царевица, киселец и копър.
20-30: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, брюкселско зеле, салатно цвекло, краставици, тикви, дини, пъпеши, фасул, захарна царевица и копър,
Май
1-10: краставици, фасул, захарна царевица и копър.
10-20: краставици, пипер, фасул, захарна царевица и копър.
20-31: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, цикория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
Юни
1 -10: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, цикория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
10-20: краставици, захарна царевица, копър и зелен фасул.
20-30: алабаш, салатно цвекло, краставици, зелен фасул, салата и копър; засаждане на късни картофи.
Юли
1-10: алабаш, салатно цвекло, краставици, салата, зелен фасул и копър; засаждане на късни картофи.
10-20: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, спанак и копър.
20-31: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
Август
1-10: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
10-20: спанак и киселец.
20-31: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
Септември
1-10: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
10-20: спанак и киселец.
20-30: спанак.
Октомври
1 -10: спанак.
Ноември
1-10: моркови, магданоз и грах; засаждане на лук арпаджик (попска фракция), зимен чесън и хрян (коренища).
*******************************
25 април
Краставици – 20-30 март / 15-30 април
Зеле (без пикиране) – 1-10 февруари / 20-30 март
Зеле (с пикиране) – 20-30 януари / 20-30 март
Салати – 1февруари / 15 март
За северните райони на страната основните зеленчуци се засяват с 10-на дни по-късно, а за зелето около 5 дни.
Засаждането на зеленчуците се препоръчва да се извършва след посочените срокове, предвид атмосферните условия.
Салатите е добре да се сеят поетапно, за да се постигне етапност в прибирането и оползотворяването на реколтата.
Оптимални температурни режими при отглеждане на ран разсад
Температурата е важен фактор за отглеждане на качествен разсад за ранни зеленчуци. Оптималните температури за отделните култури са различни и зависят от степента на осветеност и слънцегреене. Важни са температурите етапите: до поникване, след поникване и до пикиране, като за последният етап трябва да се следи дали дните са слънчеви или облачни , както и нощните. Температурите след поникване се следят обикновено 7-12 дни.
Температурите, измерени в градуси Целзий, са различни за зеленчуковите култури и са съобразени със специфичните им особености.
Домати: до поникване – 18-20; след поникване – 13-14; след пикиране – (слънце – 18-20; облачно – 12-18;нощ – 10-12).
Пиперът, патладжанът и краставиците се нуждаят от по-високи температури: до поникване – 22-24; след поникване – 17-18; след пикиране (слънце – 23-25; облачно – 18-22; нощ – 16-18).
Зелето и салатите са по-малко претенциозни и се развиват добре при температури с 3-4 градуса по-ниски от тези на доматите.
След пикирането режимът в слънчеви, облачни дни и през нощта следва същия ход, но с 1-2 градуса по-висока температура.
В период на закаляване, когато няма опасност от слани, разсадът остава открит.
При оскъдно осветление и висока температура разсадите прерастват и се изнежват, трудно понасят преместването на постоянно място и много често загиват. Закаляването позволява на растенията да развият здрави, силни стъбла и коренова система и бърза адаптация.
Сеитба на разсад за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово (полиетилен или поликарбонат) покритие
Най-южни райони (тройно, двойно и единично покритие)
Домати – 1-10 януари; 11-20 януари; 21-31януари
Пипер – 20-31 декември; 1-10 януари; 10-20 януари
Патладжан – 20-31 декември; 1-10 янари; 10-20 януари
Краставици – 20-29 февруари; 1-15 март; 20-25 февруари
За Южна България ( тройно, двойно и единично покритие)
Домати – 11-20 януари; 21-31 януари; 1-10 февруари
Пипер – 1-10 януари; 10-20 януари; 21-31 януари
Патладжан – 1-10 януари; 10-20 февруари; 21-31 януари
Краставици –20-25 февруари; 1-15 март; 10-25 март
Сроковете за Северна България са с около 10-на дни по късни от тези за Южна. В зависимост от температурните условия те могат да се изтеглят или да се забавят, но това ще се отрази върху началните срокове на плододаване.
Пиперът и патладжанът имат по-дълги срокове на вегетация и се засяват по-рано
Линк към всички хом. препарати, които са препоръчани от хомеопат в специална книга за растенията - на немски
https://www.narayana-verlag.de/homeoplant-produkte.php#letter_S
като се кликне на препарата под някои стои бутон : Erfahrungen von Kunden mit diesem Mittel
и като се кликне на него са писали и снимки са слагали. всичко е на немски.
Хомеопатични лекарства за растения
Aconitum C30 при поражения от студ, ръждиви петна по розите
Arnica C30 / C200 при поражения от градушка, при смяна на местоположение (дървета, храсти)
Belladonna C30 за подсилване на растежа при студена, глинеста почва, при ръждиви петна
Bombyx D6 при гъсеници
Calendula е при стартиране на растежа, затова при пикиране или пресаждане е добре да се потапят корените във вода с Calendula, за по-добро развитие на корените при пресаждане, също и при дървета
Сamphora C 30: мравки, земни бълхи (пръскане и поливане с camphora C30)
Carbo vegetabilis C 30 при кафяво гниене по доматите
Cimicifuga C30 срещу черни листни въшки
Helix tosta при охлюви (алтернативно да се стрие на прах черупката на охлюв и да се поръси с праха)
Lycopodium C30 при зле растящи растения с нещастен вид и пожълтели листа
Natrium sulphuricum C 30 кафяво гниене по доматите
Petroleum C 30 при акари
Schellack D6 при щитоносни въшки
Silicea общо укрепване на растенията при всяка фаза на растеж, при липса на растеж
Staphisagria C 30 при черни въшки
Sulphur C 30 при нападение от мушички и комари, бяла пеперуда, при симптоми от засушаване/суша (дървета), при брашнеста мана
Natrium sulph. C30/200 завити листа по праскова + Thuja C30, при щитоносни въшки
най-често се ползва C30 или С200 с поливане, 4 гранулки на 10л., полива се по 500мл. на растение.
понякога пръскат, основно за мушици, гъсеници, въшки и подобни.