Много съм Ви благодарна за отделеното време и внимание за да ни помогнете със знанията и уменията си. Аз съм земеделски производител и от миналата година отглеждам шафран. Произведената от мен продукция е сертифицирана от единствената европейска сертифицирана лаборатория и отговаря на първо качество. Има наистина отлични показатели. Но не мога да намеря купувач на едро. За това обмислям да пакетирам шафрана на ишлеме в пакетажен цех с идеята да се продава в магазините. Бихте ли ми посочили какви са стъпките, етапите за да реализирам намерението си. Полезни съвети и насоки. Още веднъж предварително Ви благодаря.
Здравейте Stephanie,
Поздравления за работата Ви като земеделски производител. Шафранът набира популярност в страната и Вие ще можете да се възползвате от това.
Ето и някои идеи за развитие на бизнеса Ви от мен.
1. Да продавате вашата продукция на едро не е изгодно за вас. Идеята Ви да продавате шафран в малки опаковки на крайните потребители е отлична, но е нелесна за реализиране. Важно е да създадете ваш собствен бранд (търговска марка, лого, слоган и други елементи на бранда ви). Повече по темата за създаването на собствен бранд:
Брандът не е само търговска марка
“Продуктите се създават в заводите, брандовете – в съзнанието на потребителите”.
http://stanimir.bg/blog/2020/02/21/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b … 1%80%d0%ba%d0%b0/
ЗАКОН ЗА МАРКИТЕ И ГЕОГРАФСКИТЕ ОЗНАЧЕНИЯ
https://www.lex.bg/index.php/bg/mobile/ldoc/2134680576
Така продуктът Ви ще бъде отличителен на фона на останалите на пазара и ще можете да му предадете значимост благодарение на сертификата за първо качество от единствената Европейска сертифицирана лаборатория. Това ще бъдат двете важни конкурентни предимства на вашия продукт:
• Оригинален български шафран
• Сертификат за първо качество от единствената Европейска лаборатория.
2. Организирайте малка кампания (според възможностите Ви) за популяризиране на шафрана като продукт - в готварството като подправка и оцветител. Нека по-голяма брой хора да разберат, че шафранът от години е най-скъпата в света подправка. Ще бъде много добре да имате собствен сайт (с името на вашия бранд например), където да публикувате всичко важно и любопитно за начина за отглеждане и обработване на шафран. Вашият начин за всичко, не как се прави по принцип. Там ще акцентирате на високото качество на вашия продукт. Добре е да отбележите къде в страната отглеждате шафран. Какви са климатичните и географските характеристики на региона. Така ще подчертаете високото качество и спецификите на вашия продукт и ще дадете основание хората да си купят вашия продукт, а не вносен такъв.
3. След като имате създадени бранд и сайт се опитайте да влезете в личен контакт с големите търговски вериги в страната. Те са естествените ви съюзници в този бизнес. Международните вериги могат да предложат и на техните партньори от други държави също да продават вашия качествен продукт. А могат да ви предложат да работите под private label (по темата вижте предишният ми отговор, по-горе). Така бихте могли да достигнете и до пазарите на други държави.
Във Вашия случай небето е границата за развитие на бизнеса Ви.
Успехът е пред вас. Бъдете смела!
Станимир