Козунаци 2024

  • 24 969
  • 486
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Morena, аз имам въпрос. Вече няколко години правя твоя козунак с 3те втасвания, чуден става и не търся друг. Вчера пак правих, но утре искам да пробвам с това забавено втасване. Тъй като следя само последните 10на страници е възможно да изпусна нещо важно. Твоята рецепта с 3те втасвания подходяща ли е; днес не искам да правя нищо, ако утре сутринта го замеся, след като започне да бухва и тогава го слагам в хладилника; преди малко прочетох, но не разбрах това със 7те градуса, трябва да е толкова или може и на 5гр, на колкото е настроен моя хладилник. Вечерта, след изваждане веднага ли се оформя с плънка или се чака да се климатизира малко. Благодаря!
Благодаря и аз! Simple Smile
Може и на 5 градуса  да е хладилникът, ако не може да се настройва. Аз нагласях моя на 7 градуса, като оставях тестото.  След часове престой на тези градуси, тестото е стегнато и затова се изчаква, за да е податливо за работа - оформянето.  Може и утре да започнеш, но вероятно рано, за да има поне 6 часа престой там, или дори 4, но трябва да довтаса освен това (ако не е) след това при всички случаи и тогава се оформя и втасва оформено.  
Ако пък по късно довечера замесиш (особено ако имаш миксер)  и  сложиш в хладилника - преполовява се работата, утре е само оформянето и второто втасване. Simple Smile  
Подходяща е всяка рецепта, с  по малко мая (в случая си видяла предполагам - 15г жива или 5г суха за 500г брашно) и не с нископротеиново брашно.

# 346
  • Мнения: 3 886
Обещаните снимки на козунак с бавно втасване в хладилник

# 347
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 085
Morena, аз имам въпрос. Вече няколко години правя твоя козунак с 3те втасвания, чуден става и не търся друг. Вчера пак правих, но утре искам да пробвам с това забавено втасване. Тъй като следя само последните 10на страници е възможно да изпусна нещо важно. Твоята рецепта с 3те втасвания подходяща ли е; днес не искам да правя нищо, ако утре сутринта го замеся, след като започне да бухва и тогава го слагам в хладилника; преди малко прочетох, но не разбрах това със 7те градуса, трябва да е толкова или може и на 5гр, на колкото е настроен моя хладилник. Вечерта, след изваждане веднага ли се оформя с плънка или се чака да се климатизира малко. Благодаря!
Благодаря и аз! Simple Smile
Може и на 5 градуса  да е хладилникът, ако не може да се настройва. Аз нагласях моя на 7 градуса, като оставях тестото.  След часове престой на тези градуси, тестото е стегнато и затова се изчаква, за да е податливо за работа - оформянето.  Може и утре да започнеш, но вероятно рано, за да има поне 6 часа престой там, или дори 4, но трябва да довтаса освен това (ако не е) след това при всички случаи и тогава се оформя и втасва оформено.  
Ако пък по късно довечера замесиш (особено ако имаш миксер)  и  сложиш в хладилника - преполовява се работата, утре е само оформянето и второто втасване. Simple Smile  
Подходяща е всяка рецепта, с  по малко мая (в случая си видяла предполагам - 15г жива или 5г суха за 500г брашно) и не с нископротеиново брашно.

Благодаря, Morena, изпуснала съм това за по-малкото количество мая в този случай. Стоящ миксер нямам, само кухн. робот, но ще го измеся в хлебопекарната, там съм си свикнала. Значи след 12ч ще направя тестото и ако се сетя как да оправя градусите, ще го сложа на 7гр., ако ли не ще остане на 5гр.

# 348
  • Мнения: 6 009
И на мен ми се щеше да пробвам с втасване в хладилника, но нашият не показва градуси, а числа от 1-5, а книжката му с упътване отдавна я няма, за да видя на каква температура съответстват те.

И въпрос - ако вместо кисело мляко сложа заквасена сметана (не повечеот 50 гр. по рецепта), отделно си има и прясно мляко, ще сбъркам ли?

# 349
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Не, Мира. Simple Smile

# 350
  • Мнения: 2 453
Здравейте в най-вкусната тема Kissing Heart
Със специални благодарности на Морена за бързите и точни отговори!
Ще втасвам в хладилника тази година, до сега не съм и малко се притеснявам. Брашното ми е  Casillo  за пица с 12 протеин, имам и манитоба на същата марка 13протеин. Мисля да ги смеся, дали ще е ок?
Ще правя по рецепта на Венета, миналата година станаха много хубави, тази ще видим....

# 351
  • In transit
  • Мнения: 11 922
Здравейте в най-вкусната тема Kissing Heart
Със специални благодарности на Морена за бързите и точни отговори!
Ще втасвам в хладилника тази година, до сега не съм и малко се притеснявам. Брашното ми е  Casillo  за пица с 12 протеин, имам и манитоба на същата марка 13протеин. Мисля да ги смеся, дали ще е ок?
Ще правя по рецепта на Венета, миналата година станаха много хубави, тази ще видим....
Действай само с това за пица, то е средно силно.

# 352
  • Мнения: 4 780
Замесих и аз тестото. Понеже яйцата са дребнички сложих 8 (рецептата е със 7). Сега изчаквам да започне втасването и слагам в хладилника. Сутринта в 6-7 ч мисля да го извадя, да го оставя малко да се отпусне и започвам разточване за кифлички.
Използвах брашно със 13 г белтъчини/протеин (1 кг) и 100-150 гр  с 10.8 гр.
Надявам се да се е получило.

# 353
  • Мнения: 1 333
Добро утро! Тази година не ми спори с тези козунаци и това е... Все пак една доза успях снощи по нощите да изпека, може би и затова не можах да дочакам май да втасат достатъчно, вече ужасно ми се спеше, та резултатите изобщо не са желаните. Дано поне да са вкусни.
Направих още 1 доза, която оставих в хладилника и сега предстои да пека, да видим от нея какво ще излезе. Надявам се да станат по-прилични. Днес вече ще си чакам търпеливо да втасат колкото е нужно.

# 354
  • Мнения: 1 953
Някой има ли опит с козунаците без яйца и може ли изпитана рецепта, от която сте доволни?

# 355
  • Мнения: 2 453
С това брашно, италианското, не ми се получава сякаш. Оф, ще видим. Втасваха в хладилника, но сякаш не бухна много. Сега се отпуска и после ще плета, надявам се при следващото втасване да се получи, че да не ходя до Лидъл за козунак Joy
Срамота ще е!
До сега такива перипетии с тесто не съм имала, хем какво ли не брашно съм ползвала( българско), а меся от 15г.

# 356
  • Мнения: 4 780
Направих кифличките с тестото на Morena. Уникално вкусни! 2,5 кг тесто изпечено само като кифлички свърши 😁 Изядох ме го и отделих няколко да дам на много близък приятел. Утре отново ще занеса, но половин доза. Нямам брашно с 13 гр протеин. Остана само с 10.8 гр.
Коричката стана хрупкава, а отвътре меки и невероятно вкусни! Около 50-60 кифлички станаха. Едните по-големи, а за децата, малки по 2-3 хапки.
Това остана.
Скрит текст:
]

Последна редакция: сб, 04 май 2024, 10:48 от йоко

# 357
  • Мнения: 1 078
Месих на планетарен миксер - две дози от рецептата на Морена с 3 втасвания с брашно за козунаци на София мел. Опитах да активирам стартера без захар, но след един час нямаше и следа от набухване и добавих захар, та се оправиха нещата. Използвах три вида мазнина и комбинирах захар+течен подсладител.
Сложих във фитилите стафиди, накиснати в ликьор и капки шоколад. Добавих корички от портокал и лимон.
Не се справих с плитката и конците, но
 пък пекох тази доза в малки форми и ще има за почерпка на повече любими хора. Стана много вкусен. И съм доволна от крайния продукт, предвид вложения ентусиазъм Ribbon
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 май 2024, 20:48 от Medika

# 358
  • Мнения: 451
Здравейте, козунак майсторки!
Всяка година и аз предпочитам да си замеся и изпека моите сама. Това правих до преди малко, май закъснявам, в един момент се усетих, че вместо да сложа половината мазнината, а след това да доумесвам с другата част, съм сложила всичката още в началото. Дали ще доведе до някакъв проблем с козунаците това според вас?

# 359
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 761
И аз замесих две дози от на Морена, но в пекарна и го правя с две втасвания,  ползвам суха мая. На първата доза сложих допълнително брашно, понеже сложих 4 яйца (сториха ми се по-малки) и забравих жще мая,та не втаса така добре като втората. Но се надявам да са еднакво вкусни. Simple Smile





Общи условия

Активация на акаунт